Τιμή και δόξα στους ήρωες του Σαράντα, στους ήρωές μας

Πολλές φορές γράψαμε στην τοπική εφημερίδα για την επέτοιο του ΟΧΙ και τους ήρωες του ηρωικού εκείνου έπους.

Δεν γράψαμε όμως για τους δικούς μας ήρωες. Τα παιδιά της καλλιπεύκης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τώρα, γιατί νομίζω πως αξόιζει τον κόπο και αυτό πρέπει να γίνει. Δηλαδή να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στα ηρωικά παιδιά της Καλλιπεύκης που ΄έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας μας.

Και επειδή έχω τριαντα και πλέον χρόνια να παρευρεθώ στην στην Καλλιπεύκη αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, δεν γνωρίζω αν γίνεται η μνημόνευση των ονομάτων των παιδιών που έπεσαν το 1940 πάνω στα βουνά της Αλβανίας. Αν δεν γίνεται ας αρχίσουμε από φέτος.

Με τη κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμουστις 28 Οκτωβρίου 1940, δεκάδες νέοι καλλιπευκιώτες, ανύπαντροι, παντεμένοι, βρέθηκαν να πολεμούν τον εχθρό πάνω στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας. Οι πιο πολύ από εμάς κάποιον συγγενή μας θα είοχαμε, η έχουμε που πολέμησε το 1940.

Μετξύ λοιπόν αυτόν που πολέμησαν στο μέτωπο ήταν και μερικά παιδιά που ΄ςπεσαν στο πεδίο της μάχηςή επιστρέφοντας, πέθαναν από τα κρυοπαγήματα που έπαθαν στο μέτωπο.

Στην Κλεισούρα της Βορείου Ηπείρου, στο ύψωμα 1200, έπασαν νεκροί ο Βαγγέλης Γκαζγκάνης και Γκαραφλής Δημήτριος. Στην Κλεισούρα επίσης πέθανε από κρυοπαγήματα ο Αγραδάς Ιωάννης. Ά λλοι τεις, ο Μαντάς Χρήστος του Πολύζου, Γκέτσιος Γεώργιος του Νικολάουκαι Γκουντουβάς (Τζίμας) Αστέριος επέστρεψαν στο χωριό μετά την κατάρρευση του μετώπου, αλλά πέθαναν και αυτοί  αργότερα από τα κρυοπαγήματα. Ποιοι ήταν αυτοί οι ήρωες, αυτά τα παλικάρια που έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά; Ας τους δούμε έναν έναν.

Ο Βεγγέλης Γκαζγκάνης. Αυτός ήταν νέος ανύπαντρο παλικάρι και είχε αδέλφια τον Δημήτριο Γκζγκάνη, τον πατέρα των Γκαζγκανέων, τοω Απόστολο και την Χρυσούλα , τη γυναίκα του Αγοραστού Καραμπατή.

Ο Δημήτριος Γκαραφλής. Ήταν νέος και είχε σύζθγο τη Σταμούλου, τη γυναίκα του Γιάννη του Τσιάτσιου. Κόρη του Δημητρίου είναι η Μαρία Γκαραφλή που ζει στο Τορόντο του Καναδ’ά, είναι παντρεμένη με τον Κων/νο Λαμπρόπουλο και κάθε χρόνιο έρχονται με άδεια στο χωριό,

Ο Αγραδάς Ιωάννης. Η οικογένεια Αγραδά μετά τον εμφύλιο εγκαταστάθηκε στους Γόννους. Το σπίτι τους στην Καλλιπεύκη, βρισκόταν εκεί ακριβώς όπου σήμερα υπάρχει το σπίτ και το οικό[πεδο μτου Λευτέρη του ΖΜπουρουνίκου, στη στροφή πρίν από την πλατεία

Ο Μαντάς Χρήστος του Πολύζου. Ήταν αδελφός των Μαντάδνων, δηλαδή του μπάρμπα-Γιώργου, του μπάρμπα-Τέγου, του μπάρμπα-Μήτσιου, του Θανάση και του Ανδρέα. Ήταν παντρεμένος με την σοφία Τσιλιμένη με την οποία είχε απόκτήσει δύο παιδιά. Την Καλιόπη τα, την γυναίκα του Στέρηιου του Σαλαμπα΄ση και τη Μαρία που σχορέθηκε.

Ο Γκέτσιος Ιωάννης του Νικολάου. Ήταν αδελφός της Μετάξως Καραμπατή και είχε παντρευτή την Βαγγελή Οικονόμου, τη μάννα του Γιώργου του Τσιάτσιου.

Ο Γκουντουβάς Αστλεριος (Τζίμας). Ήτανβ άνρας της της Χρύσως τηα Τζίμαινας. Πρόλαβαν και έκαναν δυο παιδιά την Δημήτριο και την Μαρία. Η Μαρία ζει στη Σκοτίνα και ο Μήτσιος στη Λάρισα. Είναι ο Μήτσιος ο Τζίμας όπως τον γνωρίζουμε όλοι μας.

 

ΠΙΣΩ