ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΥΓΕΙΑ!

Επιμελείται η Βούλα Ζ. Κατσισύλα

Νοσηλεύτρια Τ.Ε E   Ε-mail: now.vka@gmail.com

Τι προκαλεί η συχνή έκθεση στον ήλιο και πώς θα προφυλαχτούμε

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί αρχικά σε αύξηση της παραγόμενης μελανίνης, με αποτέλεσμα το μαύρισμα και την προστασία του δέρματος. Εάν όμως δεν προστατεύουμε επαρκώς το δέρμα μας, η ηλιακή ακτινοβολία θα προκαλέσει στο μέλλον φωτογήρανση και εμφάνιση δερματικού καρκίνου.

Ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που συμμετέχουν στη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος είναι η αθροιστική έκθεση στον ήλιο. Οι ηλιακές ακτίνες προκαλούν καταστροφή των κολλαγόνων και των ελαστικών ινών του δέρματος με συνέπεια τη δημιουργία ρυτίδων (φωτογήρανση).

Σήμερα είναι αποδεδειγμένη η σχέση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος με συνέπεια την εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος (καρκινογένεση).

Άλλες βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα είναι οι δυσχρωμίες (όπως το μέλασμα), οι γεροντικές κηλίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο και στην επιφάνεια των χεριών και οι τηλεαγγειεκτασιές που εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο με την μορφή λεπτών ερυθρών αγγείων.

Όπως σε όλα τα προβλήματα υγείας έτσι και εδώ ισχύει η αρχή ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Βέβαια κάτι τέτοιο στη χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατο, υπάρχουν όμως κάποια μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε σωστά από τον ήλιο;

Τα αντηλιακά αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά δεν είναι αποτελεσματικά γι’ αυτό προτείνουμε χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή εφαρμογή τους:

— Θα πρέπει να εφαρμόζετε στο δέρμα σας το αντηλιακό, 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στις ηλιακές ακτίνες, χωρίς να ξεχνάτε τις ευαίσθητες περιοχές: αυτιά, μύτη, χείλια (με sticks), πέλματα, παλάμες, το V του λαιμού, τους αγκώνες και το φαλακρό κεφάλι (με sprays).

— Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε άφθονη ποσότητα στο δέρμα και να ανανεώνεται η εφαρμογή του κάθε τρεις ώρες για όση ώρα εκτίθεστε στον ήλιο.

— Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση, αφαιρούν ταχύτερα την αντηλιακή κρέμα από το δέρμα, γι’ αυτό θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να ανανεώνετε το αντηλιακό συχνότερα.

Οδηγός προστασίας οπό την ηλιακή ακτινοβολία

— Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλ. 10:00′ π.μ.—4:00′ μ.μ.

— Φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι, όταν είστε έξω στον ήλιο. Διαλέγετε ρούχα με πυκνή ύφανση για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

— Πάντα να ξαναβάζετε το αντηλιακό σας, όταν βγαίνετε από το νερό ακόμα και εάν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.

— Μην ξεγελιέστε από μια συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα, οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς για το δέρμα, οπότε και πάλι θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό.

— Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση μελλοντικά δερματικού καρκίνου, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό.

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αγρότες, οι ανοιχτόχρωμοι κ.ά.

— Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στη χρήση αντηλιακών.

Στην ολοήμερη παραμονή σας στην παραλία απλώνετε

το αντηλιακό (ανεξαρτήτως του δείκτη προστασίας), κάθε ώρα και ακόμα συχνότερα αν μπαινοβγαίνετε στο νερό. Η σωστή χρήση των αντηλιακών μέχρι την ηλικία των 18 ετών, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου αργότερα στη ζωή μας.

 

ΠΙΣΩ