ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Κύριε αντιδήμαρχε και πρόεδρε του ΜΕΣΑΚ, Θωμά Τσιαπλέ,

Ο λόγος που σας γράφω είναι να εκφράσω τα παρακάτω παράπονά μου.

Κάθε χρόνο η οικογένειά μου και εγώ κάνουμε Απόκριες στο χωριό μας την Καλλιπεύκη. Έτσι και φέτος αποφασίσαμε να πάμε στο χωριό μας για Απόκριες. Πριν όμως ανέβουμε έκανα μερικά τηλέφωνα σε χωριανούς μου για να μάθω αν ο δρόμος Πλαταμώνα-Καλλιπεύκη είναι ανοιχτός. Με πληροφορήσανε ότι δεν περνάει γιατί έχει χιόνι και δεν καθαρίστηκε. Έτσι αποφάσισα να πάω από μπροστά, δηλαδή από τους  Γόννους. Όταν έφτασα στο χωριό έμεινα έκπληκτος βλέποντας ότι δεν είχε χιόνι και ρωτώντας τους χωριανούς μου είπανε ότι μέσα στο δάσος προς Πλαταμώνα έχει περίπου 40 πόντους χιόνι και δεν καθάρισε κανείς το δρόμο από τους υπεύθυνους του  Δήμου Τεμπών και της πρώην νομαρχίας.

Εδώ και 18 χρόνια που μένω στη Θεσσαλονίκη σπάνια αυτόν τον δρόμο τον βρήκα κλειστό, μόνο όταν είχε πάρα πολύ χιόνι και άστατο καιρό. Αυτό το πρόβλημα με την διαδρομή το αντιμετώπισαν  άλλες τρεις οικογένειες Καλλιπευκιωτών που μένουν Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη αγανάκτηση μας ήταν τα διόδια που επιβαρυνθήκαμε πηγαίνοντας από τους Γόννους και συνάμα ο επιπλέον  χρόνος διαδρομής.

Τελικά που είναι το ενδιαφέρον αυτόν των ανθρώπων που πρόσφατα εκλέχτηκαν  για το χωριό μας;

Την Καθαρά Δευτέρα αναγκασμένοι να περάσουμε πάλι από  τους Γόννους συνάντησα τον Αντιδήμαρχο Θωμά Τσιαπλέ και τον ρώτησα γιατί δεν καθαρίστηκε ο δρόμος Καλλιπεύκης –Πλαταμώνα. Η απάντησή του ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι το μηχάνημα της πρώην Νομαρχίας απαγορεύεται να καθαρίζει δασικούς δρόμους. Δηλαδή κύριε Αντιδήμαρχε τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά πέρυσι ήταν εθνικός  δρόμος με το πρόβλημα των Τεμπών και φέτος άλλαξε;

Θα ήθελα να μάθω εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα, το εκχιονιστικό μηχάνημα του πρώην Δήμου Γόννων πού  είναι για να ανοίγει τους δρόμους; Εάν συνέβαινε κάτι στην διαδρομή Καλλιπεύκης-Γόννων, δηλαδή αν έπεφτε ένας βράχος και έκλεινε το δρόμο θα τον αφήνατε κλειστό λόγο έλλειψης  χρημάτων;

Κάποτε διάβαζα στην εφημερίδα του Συλλόγου μας ιδέες και προτάσεις για την πρόοδο του χωριού μας, δηλαδή να έχουμε ανοιχτούς δρόμους το χειμώνα, καθαρό χωριό για να έρχονται επισκέπτες και όχι μόνο αλλά να κρατάμε τις παραδόσεις και τα έθιμα  του χωριού μας . Πού  πήγαν αυτοί οι αρθρογράφοι και οι φωτογράφοι; Μόνο τις γούρνες των δρόμων μετρούσαν;

Τα παιδιά πάλι φέτος τις Απόκριες κάνανε το καθήκον τους και κράτησαν το έθιμο της φωτιάς και του καρναβαλιού και τιμή τους για αυτό. Γιατί φέτος τους ξέχασε ο φωτογράφος;

Εδώ νομίζω ότι ταιριάζει η παρακάτω παροιμία για όλους μας.

«Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε,

Μόλις μπούμε μέσα, πόσα;»

Παρακαλώ να δημοσιευτεί το e-mail μου άμεσα στο επόμενη έκδοση της εφημερίδας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ

 

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Από τον Κ. Καλούση, Συνταξιούχο / Εκπαιδευτικό, Πρόεδρο του Συλλόγου Θεσσαλών Αργολίδας.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2011, μέρα Σάββατο βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο ROYAL PANTASIS, στη Δαλαμανάρα, λίγο έξω από το Άργος και επί του δρόμου Άργους – Ναυπλίου, ο ετήσιος χορός των Θεσσαλών Αργολίδας.
Ο χορός των Θεσσαλών διοργανώθηκε φυσικά με πρωτοβουλία του 7/μελούς Δ. Σ. στο οποίο ανήκει και ο Κώστας Καλούσης, ως Πρόεδρος.
Ο Κ. Καλούσης είναι πατριώτης μας, έφυγε όμως πολύ μικρός σε ηλικία, μόλις 7 χρονών, από το χωριό και γι’ αυτό ίσως δεν τον γνωρίζουν οι περισσότεροι και ιδιαίτερα οι πολύ μικρότεροί του.
Ο Κ. Καλούσης είναι σήμερα Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός και ζει με την οικογένειά του στο Άργος.
Αυτή τη φορά ο Κ. Καλούσης επωφελήθηκε από την ιδιότητα του Προέδρου και κάλεσε τον αγαπητό του ανιψιό, το γνωστό σε όλους μας Καλλιτέχνη – τραγουδιστή, Θανάση Καλούση του Αστερίου με το δημοτικό και λαϊκό συγκρότημά του, για να λαμπρύνει με την παρουσία του και το πλούσιο ρεπερτόριό του την καθ’ όλα εξαιρετική εκδήλωση του χορού των θεσσαλών Αργολίδας.
Η όλη εκδήλωση, μπορούμε να πούμε ότι στέφθηκε από επιτυχία.Ο κόσμος, στην πλειοψηφία του τουλάχιστον, έμεινε ευχαριστημένος, κυρίως σε ό,τι αφορά την οργάνωση, το μενού (φαγητό) και τη διασκέδαση.
Σχεδόν όλοι τους είχαν να πουν ένα καλό λόγο, καθώς αποχωρούσαν, για την ωραία βραδιά που πέρασαν μαζί μας και μας καληνυχτούσαν με τα καλύτερα λόγια και τις καλύτερες ευχές…!
Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλε τα μέγιστα ασφαλώς και η παρουσία του δημοτικού και λαϊκού συγκροτήματος, του οποίου επι κεφαλής ήταν ο καθ’ όλα αγαπητός μου και γνωστός σ’ όλους τους Καλλιπευκιώτες, ανιψιός μου Θανάσης Καλούσης, γιος του μεγαλύτερου αδελφού μου Στέργιου και αδελφός του αλησμόνητου και αδικοχαμένου Τάσου.
Τον ανιψιό μου πλαισίωναν ο πασίγνωστος Κ. Καρακώστας με το κλαρίνο, η Δέσποινα Σωτηρουλη στο Λαϊκό κυρίως και δημοτικό τραγούδι, ο Μ. Δόυλκας με το μπουζούκι και ο Βαγγέλης Αετόπουλος στο αρμόνιο. Όλοι μαζί αποτελούσαν ένα αρμονικό σύνολο και φρόντισαν να δώσουν τον καλλίτερο εαυτό τους, προκειμένου να ευχαριστήσουν και να διασκεδάσουν τον κόσμο, αλλά και να δικαιώσουν την επιλογή μου να τους καλέσω για να μας διασκεδάσουν.
Κατά γενική ομολογία του κόσμου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, η ορχήστρα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις τους και τους χάρισε μια αξέχαστη βραδιά.
Οφείλω να εκθειάσω την παρουσία του ανιψιού μου Θανάση ο οποίος, ειδικά αυτή τη βραδιά και για χάρη μου, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, για να μην πω τα ρέστα του, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις όλων ανεξαιρέτως…!
Από την εκδήλωση αυτή του χορού των Θεσσαλών δε θα μπορούσε ασφαλώς ν’ απουσιάσει ο έτερος των ανιψιών μου και πρώτος ξάδελφος του Θανάση, ο γνωστός σ’ όλους τους Νιζεριώτες Γιώργος Καραμπατής, με την παρέα του.      Ως είθισται, ο Γιώργος Καραμπατής ανέλαβε δράση μετά τις δύο τα μεσάνυχτα, αφού αποχώρησαν οι υπόλοιποι, εκτός από την παρέα του, την οικογένειά μου και τ’ αδέλφια μου, την Κατίνα με τον Πολύζο και το Χρίστο. Η παράσταση έλαβε τέλος κατά τις έξι το πρωί της Κυριακής…!
Ο Θανάσης, ακάματος, έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του ως τραγουδιστής, αλλά και των αποθεμάτων του σε αντοχή, σωματική και ψυχική!
Συμπερασματικά, η βραδιά αυτή των Θεσσαλών της Αργολίδας ήταν μια άκρως επιτυχημένη και αλησμόνητη βραδιά για όσους παραβρέθηκαν..!
Εύχομαι και του χρόνου να έχουμε υγεία για να μπορέσουμε να ζήσουμε, πάλι με το Θανάση, μια εξίσου φανταστική βραδιά..!!
Με φιλικούς και πατριωτικούς χαιρετισμούς!

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ