Απο δίμηνο σε δίμηνο

Καλοκαιρινό Αντάμωμα Καλλιπευκιωτών: (;) Στο σταυροδρόμι, μπροστά από το σχολείο επέλεξε (αναγκάστηκε;) το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να οργανώσει το καλοκαιριάτικο γλέντι – αντάμωμα των Καλλιπευκιωτών. Μπορεί η επιλογή του χώρου να μην ήταν η καλύτερη μα ο κόσμος τίμησε και με το παραπάνω την εκδήλωση και την επιλογή (όπως παλαιότερα είχε τιμήσει και την επιλογής της Νταμίλης, όπου το τότε Δ.Σ. είχε οργανώσει εκεί το αντάμωμα). Οι λόγοι από τις πληροφορίες που έχω είναι οι ίδιοι… Διαβάστε και το παρακάτω για το Μεσοχώρι και τα συμπεράσματα δικά σας.

Σημείωση: Το ερωτηματικό στην παρένθεση αναρωτιέται πόσο το αντάμωμα αυτό, που δυστυχώς γίνεται κατ’ επανάληψη – πλην της χρονιάς που έγινε ημερήσιο στην Πατωμένη – είναι αντάμωμα.

 

Μεσοχώρι: Το χωριό Μεσοχώρι, απέχει από την Ελασσόνα 22 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 140 μ. Βρίσκεται ανάμεσα στο Δομένικκο και στο Δαμάσι. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μυλόγουστα.

Σ’ αυτό το χωριό λοιπόν, κάθε χρόνο και την ημέρα που ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τα «Μεσοχώρια», πολιτιστικές καλοκαιριάτικες εκδηλώσεις, τα καταστήματα (καφενεία, ταβέρνες) παραιτούνται των δικαιωμάτων τους και παραχωρούν τα πάντα στο Σύλλογο (αίθουσες, καθίσματα, εξοπλισμό, ακόμη και εργασία). Εύγε τους!!!

 

www.Kallipefki.gr : Με το όνομα αυτό είναι πλέον στο διαδίκτυο (internet) o Σύλλογος μας. Το «φύλαγα» προσωπικά για 12 χρόνια. Τον Μάιο που πέρασε από αμέλεια και κακή συνεννόηση δεν πληρώθηκε και δυστυχώς το «έχασα». Λυπήθηκα γι αυτό μα… και χάρηκα ταυτόχρονα γιατί πήγε εκεί που έπρεπε να πάει. Σημείωση: κάθε όνομα της μορφής www.abgde.gr κατοχυρώνεται και πληρώνεται κάθε χρόνο, ενώ της μορφής www.kallipefki.site.gr παραχωρείτε από κάποιον server (φιλοξενητή), ο οποίος έχει κατοχυρώσει και πληρώνει για το δεύτερο μέρος (site) του ονόματος. «Καλοτάξιδο» λοιπόν και να υπάρχει εκεί πάντα φρέσκο πάντα ανανεωμένο, πάντα ενημερωτικό, πάντα φιλόξενο.
009 Αρτοκλασία: Έχει καθιερωθεί πλέον στο χωριό μας μετά τη θεία λειτουργία και κύρια στα ξωκλήσια να γίνεται η Αρτοκλασία.

Ο όρος Αρτοκλασία σημαίνει ο τεμαχισμός (κλάσμα) του άρτου. Έτσι στη Λειτουργική αρτοκλασία γίνεται ο τεμαχισμός των άρτων που προηγουμένως έχουν ευλογηθεί από τον ιερέα και στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα. Οι ευλογούμενοι άρτοι είναι πέντε, ισάριθμοι δηλαδή μ’ εκείνους που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο και στη συνέχεια διανεμήθηκαν στο πλήθος. Μαζί με τους άρτους ευλογούνται επίσης μικρές ποσότητες οίνου και ελαίου. Η φωτογραφία είναι από τον Αϊ-Λια (20-7-2013).

 

 
017 Διαφορά ηλικίας: Η εικονιζόμενη γιαγιά είναι κατά 102 χρόνια μεγαλύτερη από τον εγγονό μου Άντεκ που κρατάει στην αγκαλιά της. Πρόκειται για την γιαγιά Αγγέλα, χήρα του Χρήστου Γαζέτα, που ζει πλέον στην Αθήνα μαζί με την κόρη της και κάθε καλοκαίρι έρχεται κι αυτή για δυο μήνες στο χωριό. Συμπλήρωσε τα 105 καθώς λένε τα χαρτιά κι οι αναμνήσεις (βεβαιότητα δεν υπάρχει κι η απόκλιση θα είναι μικρή) και τα έχει τετρακόσια, πλήρως αυτοεξυπηρετούμενη κι έτοιμη να βοηθήσει – ίσως να είναι και ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος του χωριού μας – με την καλύτερη ευχή στα χείλη της: «Τα χρόνια μου να πάρετε»!!!

 

 

Η Γωγώ (Γεωργία) με τους γονείς της κι ο καθημερινός τους Γολγοθάς: Η Γωγώ είναι σήμερα 16 ετών κι έρχεται στην Καλλιπεύκη για δυο περίπου μήνες κάθε καλοκαίρι. Είναι εγγονή της Γεωργίας Κανελιά. Φέτος – κι ενώ είχα ακούσει γι αυτή από χρόνια – τη γνώρισα. Πρόκειται για ένα χαρούμενο κι απόλυτα προσγειωμένο παιδί. Η ατυχία της – να 016κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο – γίνεται μεγαλύτερη στην Καλλιπεύκη γιατί η πρόσβαση στο σπίτι της είναι αρκετά δύσκολη έως αδύνατη. Όταν είναι ο πατέρας της ή η μητέρα της τότε μπορεί κάπως να μετακινηθεί. Η γιαγιά Γεωργία μόνη της δεν μπορεί πλέον.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου, όσο μεγάλη κι αν είναι η δαπάνη (που δεν είναι) για τη διαμόρφωση του δρόμου μπροστά από το σπίτι που φιλοξενεί τη Γεωργία έπρεπε να είχε βρεθεί και η πρόσβαση της στους δρόμους του χωριού, έπρεπε να της είχε δοθεί ΧΘΕΣ! Μην ξεχνάτε (μην ξεχνάμε) πως «Όλοι έχουμε δικαιώματα, Όλοι έχουμε ανάγκες, Όλοι έχουμε προβλήματα» και πως, «Κάθε κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται και την παιδεία που προσφέρει στα άτομα με ειδικές ανάγκες».

015Ο Στέλιος και το Κλαρίνο:
Μαθήματα κλαρίνου άρχισε πριν από μερικούς μήνες ο Στέλιος, τα οποία και θα συνεχίσει κι απ΄ όσο καταλαβαίνουμε θα τα πάει πολύ καλά. Έπαιξε κάποια βράδια στο καφενείο μερικά τραγούδια (απ’ όπου και η φωτογραφία) κι έπαιξε επίσης και στο πανηγύρι μαζί με την ορχήστρα που είχε το καφενείο του Μαντά. Όπως συνηθίζεται στα πανηγύρια κάποιοι, την ώρα που έπαιζε ο Στέλιος «έριξαν» χρήματα κι ένα χαρτονόμισμα του το κόλλησαν στο μέτωπο. Καλή εμπειρία για το Στέλιο Ρημαγμό μα… τα χαρτονομίσματα «έμειναν» στην ορχήστρα!!!

 
008 Καλά πήγε ο αλωνισμός φέτος, καλή και η σοδιά, ανεξάρτητα αν η ουσιαστική απόδοση από το σιτάρι είναι σχεδόν μηδενική. Στη φωτογραφία ο Γιάννης  Μπουρονίκος με τη θερισοαλωνιστική του, πρόθυμος να ικανοποιήσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και των μεγάλων, μαζί του και ο Γιώργος Ρημαγμός, κάποιος φιλοξενούμενός του και τα πιτσιρίκια.

 

 
019 Φασόλια: Αριστερά τα συνηθισμένα της Καλλιπεύκης και δεξιά τα κυλινδρικά (κουφέτο τα είπαν οι παραγωγοί) για τα οποία πολύς λόγος έγινε φέτος. Τα φύτεψε ο Μάριος Ζουλάλι με σπόρο που έφερε από την Αλβανία. Καθαρά χωραφίσια φασόλια με πολύ μικρότερο κόστος για την καλλιέργεια, αφού το φυτό είναι πολύ μικρό 20-30 εκατοστά, χωρίς πυκνό φύλλωμα και τα «ξερά φασολάκια» να ωριμάζουν σχεδόν όλα μαζί! Είναι, όμως, «κουφέτο» και οι ειδικοί αποφάνθηκαν πως δεν πουλιούνται εύκολα. Η γεύση τους, όμως, και ο χρόνος μαγειρέματος είναι ίδια με τα δικά μας.

 
012 Η Βρύση στις Καριές! Που βρύση δεν είναι γιατί βρύση λέμε εκείνο που «βγάζει» νερό! Η συγκεκριμένη, που είναι και καλοφτιαγμένη με το κιόσκι δίπλα της, στη μέση της διαδρομής Γόννοι – Καλλιπεύκη δεν είχε ποτέ νερό! Γιατί; Το ίδιο ερώτημα και για τη βρύση δίπλα στον Άγιο Νεκτάριο; Γιατί;

 

 

 

014

Πατωμένη – 15 Αυγούστου: Πολλοί ήταν οι επισκέπτες και φέτος στην Πατωμένη τον δεκαπενταύγουστο. Πολλοί κι όσοι επέλεξαν να διανυκτερεύσουν εκεί από τις 14, να στήσουν τις σκηνές τους και να ευχαριστηθούν το νερό της Πατωμένης και τη δροσιά του δάσους και να ευλογηθούν από τη Μεγαλόχαρη. Πατωμένη: Ο χώρος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα – αναγνωρισσιμότητα στο χωριό μας και με αποχωρητήρια κατασκευασμένα εδώ και 10-15 χρόνια που ποτέ δεν λειτούργησαν και δεν λειτουργούν!!!

ΠΙΣΩ